Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!

А ви любите читати?

Дата: 13 квітня 2021 о 18:20, Оновлено 13 квітня 2021 о 19:01
Автор: Кулик О. П.
118 переглядів

Результати соцопитування у рамках Тижня дитячого читання. Вікторина «Подорож-змагання у цікавий світ читання»

Плануючи Тиждень дитячого читання, ми замислилися: а чи люблять взагалі наші діти читати? Чи обирають книжки на власний розсуд, а не тільки те, що заплановано програмою з літератури? Зараз образ начитаної молоді набирає усе більшої популярності – достатньо подивитися на кількість книжкових блогерів на YouTube, в Instagram чи Tik-Tok. Як до цього ставляться наші ліцеїсти?

Ми провели невеличке опитування у 8-10 класах (усього назбиралося 97 респондентів). На запитання «Ти любиш читати?» відповіли позитивно 22 учні (23%), негативно – 26 учнів (27%), а компромісний варіант «якщо є настрій» обрали 49 учнів (50%). Звичайно, ми не знаємо, коли у них буває цей настрій, але судячи з наступного запитання «Як часто читаєш?», то 56 опитаних (58%) відкривають книгу доволі рідко, 21 учень (22%) читає раз-два рази на тиждень, 10 учнів (10%) – кожен день (і вони, без сумніву, молодці), а взагалі не читають також 10 учнів (10%) з опитаних.


Наступне запитання «Що заважає тобі читати книжки?» допомогло нам виявити, що у більшості, а це 47 учнів (36%), немає часу на читання, бо треба робити домашнє завдання та займатися іншими позашкільними справами; 45 учнів (34%) віддають перевагу фільмам та серіалам, і це зрозуміло, бо вони є легшими для сприймання, а якість і різноманітність сучасного кіно роблять його більш цікавим для підлітків, аніж книги з «нудними літерами». Соціальні мережі відволікають лише 17 ліцеїстів (13%) з опитаних, що навіть дивно, враховуючи їхню властивість непомітно жерти час, а ось 5 учнів однією з причин обрали те, що книги у книгарнях дорого коштують, а читати електронні важко. 17 учням (13%) просто нецікаво читати. Можливо, вони ще не знайшли свою книжку?..

У нашому ліцеї багато відповідальних дітей, які серйозно ставляться до виконання домашніх завдань, а тому читають українську та зарубіжну літературу за програмою. Цей варіант обрав 41 учень (42%), а 51 учень (53%) знаходить час, щоб читати усе. Нажаль, 5 опитаних (5%) не читають зовсім.

А як щодо бібліотеки? Бібліотекари кажуть, що діти ходять неохоче, і наше опитування це підтверджує: лише 5 (5%) учнів з 97 опитаних відвідують бібліотеку, 32 учні (33%) іноді заглядають, а 60 (62%) учнів не ходять туди взагалі.

І все-таки є у нашому ліцеї підлітки, які не цураються книг. Ми запитали, яку книгу вони читають зараз чи прочитали недавно, а також яку можуть рекомендувати іншим. Серед названих «Кладовище домашніх тварин» С. Кінга, «Червона таблетка» А. Курпатова, «Кораліна» Н. Геймана, «Анна Кареніна» Л. Толстова, «Дівчина онлайн» З. Сагг, «Морфій» М. Булгакова, «Ті, що співають у терні» К. Маккалоу, «Біле Ікло» Дж. Лондона, «Лисяча тінь» Дж. Кагава, «Білі ночі» Ф. Достоєвського, «Зелена миля» С. Кінга, «Білий Бім Чорне вухо» Г. Троепольського, «Мертві душі» М. Гоголя, «Код да Вінчі» Д. Брауна, «Колекціонер» Дж. Фаулза, «Дім дивних дітей» Р. Ріггз, «Парфуми: історія одного вбивці» П. Зюскінда, «Доріан Грей» О. Уайльда, «Пурпурові вітрила» О. Гріна, «В метрі один від одного» Р. Ліппінкот, «Дракула» Б. Стокера, «Джен Ейр» Ш. Бронте, «Позичене життя» Е. М. Ремарка, «Дари волхвів» О. Генрі та інші.

Чому діти не читають? По-перше, їм потрібен приклад батьків, а багатьом з них просто не вистачає часу, бо вони вимушені заробляти на життя. По-друге, програмова література рясніє творами, які незрозумілі і нецікаві підліткам, але вони змушені це читати задля ознайомлення з особливостями літературного процесу. Це створює негативний образ книги, вона здається чимось застарілим, тим, що не звертається до актуальних проблем суспільства і проблем підлітків зокрема. Читання здається нудним процесом, бо діти мають складнощі з образним мисленням, їм, звиклим до коротких відеороликів, важко уявляти події та образи персонажів, описані у літературних творах.

Зрозуміло, що окрім книг у світі багато цікавого, а різноманітних справ у підлітків безліч. Але головне завдання дитини – вчитися та розвиватися, і саме книги цьому сприяють: розвивають грамотність, бо відбувається природній процес запам’ятовування правильного написання слів та синтаксичних конструкцій; начитана дитина краще формулює думки, має великий словниковий запас, мислить швидше, а також має розвинуту фантазію; тренується увага, звичка читати допомагає швидко концентруватися при виконанні навчальних завдань. Книжковий світ – це світ, створений уявою, і він буде таким, яким ви хочете його бачити. Хіба це не цікаво? На нашу думку, дуже!

Також у рамках Тижня дитячого читання бібліотекар Лягіна Т.І. провела у 8-9 класах вікторину «Подорож-змагання у цікавий світ читання». У 8-а класі найбільше балів набрали Подоляк Дана, Красовська Софія, Сіващенко Таїсія і Савенко Ангеліна, у 8-б класі відзначилися Прокопович Софія, Боброва Дар’я, Іотов Гліб та Мельник Федір, в 9-а влучно відповідали Кіосєва Софія, Плотнікова Дарина, Бунчук Віктор і Солопова Вікторія, а в 9-б найбільш активними виявилися Терзієв Данило, Асламова Аліна і Чернєва Анна.

Знання можна отримувати не тільки з книжок і ми раді, що наші діти користуються цими можливостями.






Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.